Video nadzorni sistemi kao način zaštite i prevencije

U zadnjih par godina ostvaruju veliki napredak.

Sa padom cena CCTV opreme, tehnologija je postala dostupna širokim masama i nalazi primenu u različitim uslovima, od kontrole i nadzora radnika, do prevencije krađe i ostalih prestupa.

Moderni sistemi videonadzora omogućavaju snimanje i praćenje svih događaja u i oko Vašeg proizvodnog pogona, poslovnog prostora ili kuće, te sve slike snima digitalno u centralni uređaj videonadzornog sistema DVR ili PC.

Videonadzorni sistem ima dvostruko dejstvo:

  • preventivno, deluje psihološki na eventualne počinioce krađe ili prekršaja discipline i značajno smanjuje procenat pokušaja.
  • kurativno, nakon izvršene krađe ili prekršaja kao dokaz postoji video zapis na osnovu kojeg se može identifikovati izvršilac.

video-nadzorOba dejstva su neophodna jer osnovni cilj je sprečavanje krađe, ako ipak do krađe dođe da počinioca identifikujemo i omogućimo policiji lakše privođenje počinioca. Video nadzor koristimo: za nadzor proizvodnih procesa, rad mašina, objekata, robe u prodavnicama ili skladištima, izloženih eksponata, ulaz i izlaz vozila, utovar i istovar robe, radnike u firmama, bolesnike na intenzivnoj nezi, posetioce, nadzor životinja u tovilištima.

Naročitu pažnju treba posvetiti pravilnom odabiru opreme i pravilnom pozicioniranju. Najbolje odabrana oprema ako je loše pozicionirana neće pružiti potrebnu zaštitu i biće bačen novac. Zbog toga posao odabira i ugradnje opreme za video nadzor poverite profesionalcima. Video nadzor može biti trenutan ako se posmatra na za to postavljenim monitorima i ako imate za to određene osobe ili naknadan tj ako pregledate snimljeni materijal. Za što manji utrošak prostora, na medijumu za snimanje (HDD), koristi se detektor pokreta. Detektor pokreta je softverski algoritam koji upoređuje trenutnu sliku sa prethodnom i ukoliko ima razlike počinje snimanje. Snimanje se vrši sve dok traje kretanje a nakon prestanka kretanja prestaje i snimanje. U firmama koje imaju LAN moguće je vršiti nadzor sa bilo kog računara u mreži (uz lozinku za odobrenje pristupa nadzornom sistemu). Moguć je nadzor preko ISDN, ADSL, bežičnog ili kablovskog interneta (uz dodeljivanje PUBLIC IP adrese od strane Vašeg provajdera).